- Note fra Henning Jensen i afskrift af folketælling 1787 Janderup, Familie nr. 69
Janderup og Billum sogne bind 3:
I, MAT. 15 b AF HYLLERSLEV.
ET GADEHUS. NU NEDBRUDT.
I matriklen 1688 nævnes »et Hus paa Christen Rasks Gaards Grund« (I) med hk. 1 album. Det er dette hus, vi her vil følge.
1661 og 1664 ejede Chr. Rasks moder, »Maren Madskone«, 2 gadehuse i Hyllerslev. I det ene boede Jep Jepsen (se VI) og i det andet Adser Andersen. Formentlig lå et af disse huse på mat. 15b, og da sandsynligvis det hus, Adser beboede, for han skulle betale afgift, og havde vel
derfor lidt jord. Det andet hus var »uden avl«.
1681 boede Johanne Graversdatter i det ene hus og Niels Christensen i det andet.
1688 nævnes i matriklen kun huset her (mat. 15b), der da beboedes af Niels Christensen. Han kan vel have været den mand af samme navn, der 1664 blev g.m. Karen Clausdatter.
Med blot nogenlunde sikkerhed er der ikke fundet beboere til dette hus i de følgende 80 år. Dette skyldes først og fremmest manglende arkivalier. Men huset var der sikkert stadig, (det nævnes 1719 som liggende på gården l's grund), og det var sikkert også beboet i den periode. Det dukker nemlig med stor sikkerhed op igen i 1761. Den 30/5 d. å. solgte Carsten Sørensen Bruun (I, mat. 15, Hyllerslev) til »agtbare Anders Nielsen her af Hyllerslef« et ham tilhørende hus »beliggende ved Gaard Vaden, bestaaende af 6 Fag med dens dertil liggende Toft, som efter Landmaalingens Matricul staar for 1 Albm, Hart Korn«. Anders skulle betale tiende til Carsten Sørensen, årlig inden mortensdag. Han (Anders Nielsen) var f. 1723 på gården VI. I 1773 oprettede Anders Nielsen »udi Hyllerslef Bye tilligemed sin Hustru Mette Nielsdatter« en aftægtskontrakt mellem sig og Hans Hansen (XIII, mat. 11, Hyllerslev). Da Anders og Mette »ingen Livsarvinger haver«, skulle Hans Hansen arve deres ejendom af enhver art, mod at Hans Hansen gav dem en god aftægt.
1777 døde Anders Nielsen af Hyllerslev, 54 år gl. Derefter må mat. 15b være overgået til Hans Hansen (senior) i Hyllerslev, der 1784 solgte stedet til »agtbare Olluf Christiansen Kleinsmed af Varde«. Olluf (Ole) skulle svare tiende årlig »inden Mortensdag« til Jes Jensen (daværende ejer af I, mat. 15).
På udskiftningskortet 1786 er huset og stedet indtegnet og anført som »Ole Smeds Toft«. Toften er tegnet som et mærkeligt ovalt areal, omgivet af diger og med det enlængede hus helt ude ved diget. Det lå ret tæt ved bækken i det areal, der i dag er udlagt som plantage.
I dette skøde nævnes det igen, at stedet lå ved Gaard Vaden. På kortet 1786 er der tæt ved mat. 15b indtegnet et smalt engareal, der er betegnet som »Gaar Vad«! Ole Kleinsmed eller Ole Christiansen Lomann, som han nok egentlig hed, var født omkr. 1733. Hans kone hed Inger Hansdatter, og hun var født omkr. 1752. Hun var hans anden kone. Ole nævnes 1787 som »Husmand og Smed«. Parret fik i årene 1788-94 tre sønner, Christian Peder, Mads og Alexander.
I nogle år havde de en ugift kvinde boende hos sig.
Den 25/9 1791 døbtes i Janderup kirke »et uægte Barn af en Qvinde ved Ole Kleinsmed af Navn Kiersten fra Nørlandet. Udlagt til Barnefader Jørgen Ditfriedt, Soldat ved det Danske Liv Regiment, 7'de Compagnie i Kiøbenhavn. Barnets Navn Christian Fridrich«! Den uheldige Kirsten var født omkr. 1764. Hun var fra »Nørlandet«. »æ na'rland« er endnu blandt de gamle på egnen et geografisk begreb uden
faste grænser, en betegnelse for områder beliggende i nogen afstand nordpå. F.eks. hørte Viborg-egnen til »æ na·rland«. Pigen var Kirsten Pedersdatter, og hun boede endnu i 1801 hos Ole Kleinsmed. Han døde i 1806. Hans enke døde i 1808.
Disse folk var nok de sidste beboere i huset mat. 15b. I et skiftebrev af 1826 for gården I (mat. 15) nævnes »et afgangne Ole Lohmann forhen tilhørende Sted med foreviist men utinglæst Skjøde af 21/6 1809«. Denne sidstnævnte dag var der hengået ca. 1 ½ år siden Inger Hansdatters død, og da var stedet formentlig lagt under mat. 15 og huset sandsynligvis nedbrudt.
|