Notater |
- Note(Fra Henning Jensens database) og
Note(Niels Pedersen og Ingeborg Christensdatter i Janderup af Holger Hertzum-Larsen)
60(MMMFF) CHRISTEN CHRISTENSEN BRICH
født på Brich i Aal sogn, V.Horne herred, hvornår vides ikke, da kirkebogen ikke er bevaret. Død ca. 1704 i Søhuse Aal sogn.
Han var gift med
61(MMMFM) ? THOMASDATTER
født i Oksbøl, Aal sogn, V.Horne herred, hvornår vides ikke, da kirkebogen ikke er bevaret. Død efter 1692 og før 17.juni 1705.
Født i Brichgaard i Børsmose. Han var medfæster af en ryttergård i Søhuse "Søehuuse"
Christen Brich var omkring 1647 kommet i skrædderlære ved en mand i Nørhebo i Janderup sogn, men blev aldrig uddannet, måske på grund af læremesteren Palle Jepsen.
Lørdag den 19.november 1648 stævner Palle Jepsen, Christens mor, Karen på Brich for 6 sletdaler hun er ham skyldig, fordi han havde lært hendes søn. Det benægter Karen, og ved et nyt retsmøde den 22/12 1648 på V. Horne herredsting findes følgende nedskrevet:
Mads Christensen og Hans Christensen (Christens brødre) født på Brich, med oprakte fingre og ed, at det er dem fuldt vitterligt udi Guds sandhed, at Palle Jepsen skrædder i Nørheboe har bekommet og fanget af deres moder Karen Christens på Brich, i løn for hendes søn Christen Christensen han skulle have lært skræderhåndværk, først to bukkeskind for 3 1/2 mark, nok to "buch" for 1 sletdaler 3 mark, "tør geider" for 10 skilling, en "kuhall" for 10 skilling, to snese skuller for 12 skilling, rede penge 1 rigsdaler, en ost for 8 skilling og to "Rochel" for 6 skilling.
Hjemlede Christen Christensen og Søren Christensen på Brich med oprakte fingre og ed, at de på lørdag var 8 dage gav forne Palle Jepsen varsel for hans dør og bopæl for dette vidne forne Karen Christens i dag til forne ting agtede at tage beskrevet. (Se B82C -18, s ide 5a).
Nu gik der et halvt års tid, hvor der nok er blevet snakket om dette, uden man dog er nået til enighed. Palle har nok ikke været særlig god ved Christen, som det kan ses af følgende retsmøde om samme sag, lørdag den 9.juni 1649:
Tomis Hansen i Strudvad vidnede med oprakte fingre og ed, at han ved Set. Ibsdags tider sidst forleden, da kom Palle Jepsen gående til hans i hans gård, og da stod hans drengen Christen Christensen der, og da sagde Palle Jepsen, at forne hans dreng Christen måtte gå hjem indtil han sendte ham bud, så ville de skære.
Ydermere vidnede forne Tomis Hansen, at det var ham fuldt vitterligt, at forne dreng Christen, imidlertid han var hos Palle Jepsen, gik undertiden ledig, og havde intet arbejde at sy i en 14 dags tid, ej heller kost, som det sig burde. Da måtte drengen gå andet steds om natten i knag og kulde, at høre sig en seng at ligge på. Og stod forne Christen Christensen i dag for dom, og med hans oprakte fingre bekræftede det at være i sandhed, som forskrevet står i alle måder. Og stod Palle Jepsen til vedermålsting, da dette vidne blev taget. Mads Christensen tog vidne. Niels Knudsen dommer. (Se B82B-13 side 79a).
Efter dette har Christen Brich nok slået sig på landbrug, for næste gang vi hører noget om ham, er han fæster på en halvgård i Søhuse under ryttergodset, det er ved kop- og kvægskattens udskrivninq 1678, hvor hans hustru også nævnes, men uden navn. Han betaler da for sig og hustru l rigsdaler, for en ko, tre får og en bistok l mark 14 skilling ialt l rigsdaler l mark 14 skilling.(Se M-37610 i Rigsarkivet).
Christen og hans kone havde børnene Niels, der var hjemme da familie- og folkeskatten blev opkrævet 1/1 1698,
datteren Karen var hjemme 1/1 1699,
datteren Anne var hjemme Sct.Hansdag 1699, begge ved familie- og folkeskattens opkrævning. Desuden havde de sønnen Thomas, der overtager fæstet på gården 1705.
Ved matriklen 1688 er indført: Aal sogn, Søhuse, ryttergods, et boel, Bachen Jensen og Christen Christensen, gammelt hartkorn 4-5-0-0, nyt hartkorn 3-1-2-1.
Christen havde en medfæster, og de fik deres hartkorn nedsat, sikkert på grund af sandflugt og jordens slette tilstand, som det også ses, da sønnen overtager halvgården.
I 1686 blev samtlige ryttergårde synet, og her nævnes det, at markerne undertiden af sandflugt fordærves. Det nævnes også, at de har lånt korn i 1685, som de ikke endnu har betalt.(Syn på Ryttergods 1686). 7.april 1688 får Christen bevilget et plovbæst.(Se M-44494).
Ved kop- og udskiftningsskatten 31/12 1699 er Christen "ældgammel og forarmet formedelst alderdom og skrøbelighed, og kan intet fortjene", og har en datter hjemme. Hans kone nævnes ikke, så hun må være død. Den 17. juni 1705 nævnes det i regimentets kasseregnskab, at Christen er død, og sønnen Thomas får fæstebrev på stedet.
|