- Christen og Dorthe var fæstere på ryttergården Bandsberg, hvor Dorothea forfædre havde været fæstere i flere generationer. De havde børnene Maren, Niels (ane nr. 10), Eske, Else, Lisbeth, Anne, Simon samt en søn Anders hvis dåb ikke er indført i kirkebogen, men blev begravet i 1732, 22 år gl. Christen Eskesen fik fæstebrev 1698, der lyder sådan: 3.august 1698 er Niels Madsens halve part af Bandsbjerggaard i Janderup sogn, som han formedelst svagheds skyld godvilligt opladt haver til Christen Eskesen, forundt for indfæstning 2 rigsdaler.(Se filmrulle M-44499=l.Jydske nationale regiments kasseregnskab, i Rigsarkivet).
I familie- og folkeskattelisterne (filmrullerne M-44.513-516) nævnes Dorothe og hendes søster Anne som værende hjemme hos forældrene. I kop- og udskiftningskat 15/2 1700 for ryttergods findes følgende: Bandsbjerg, hartkorn 3-2-0-0, Christen Eskesen og hustru, en pige samt to gamle bedagede folk Niels Madsen og hustru.(Se filmrullerne M-44.510-13= ekstraordinære skatter for 1.Jydske nationale regiment, i Rigsarkivet).
Ved auktionen over ryttergods 1719 blev Bandsbjerg solgt til Andreas Friderich Opitz til Lydumgaard, og fæsterne var Christen Eskesen og Jens Bachensen, og hartkornet for hele gården var 8 tdr. 2 skpr.(Se B9-1194 i Landsarkivet, Viborg). Bandsbjerg må umiddelbart efter være solgt til Hennegaard, for i 1720 den 12.juni findes et skifte efter Christen Eskesen i Bandsbjerg, som er indført i Hennegaards skifteprotokol side la til 2b, og da er ejeren Peder Nielsen.(Se G458-3 i Landsarkivet, Viborg). I dette skifte nævnes, at Christen og Dorothe var ejer af en sølvstob og en sølvskål der tilsammen vejede 6 lod, og blev sat til 3 rigsdaler. Men boets indtægter imod udgifterne afslørede, at der var underskud.
Til at reparere fæstegården blev af boets masse taget 2 rigsdaler til stuehuset, 2 rigsdaler 2 mark til det vestre hus og 1 rigsdaler 1 mark til ladehuset, medens det østre hus ikke behøvede reparation. Til skyld og landgilde til Martinidag resterede 10 rigsdaler og 4 mark, og til begravelsen medgik 6 rigsdaler og 4 mark.
Enken Dorothe blev tilspurgt, om hun ville forblive ved stedet og svare til dets besætning, såvelsom kongl. skatter og husbonds skyld og landgilde, hvortil hun svarede ja.(Se side 31-32).
|