Anebasen

Anebasen


Baobobtræ med nogle af mine oldeforældre

Det centrale element i præsentationen af resultater af min slægtsforskning via min hjemmeside på Internettet er en database, der omfatter alle de personer registreret i min Brother's Keeper database - betegnet Anebasen..


Jeg har i perioden fra etableringen af hjemmesiden i 2006 og frem til udgangen af 2013 anvendt programmet GED2HTML til overførsel af oplysninger fra min Brother's Keeper database til min hjemmeside. Med virkning fra oktober 2014 er jeg skiftet til programmet "The Next Generation" forkortet TNG, der indeholder en række forbedringer i forhold til det gamle program. Det er i øvrigt et program, der anvendes af mange slægtsforskere.


Jeg har overført en version af databasen til dette program, og samtidig udarbejdet en ny hjemmeside. Den gamle database baseret på GED2HTML systemet vil herefter blive fjernet.


Der er 3 indgange til anebasen, der alle er baseret på det nye TNG  system.


Via The Next Generation

Hovedindgang til anabasen - forsiden af  TNG = The Next Generation

Via efternavne

Der vises en oversigt over de efternavne, der forekommer i databasen. Der kan søges frem til navne med et bestemt begyndelsesbogstav. Når et efternavn er valgt vises den del af personregisteret, der indeholder personer med det pågældende efternavn.

Via personer

Der vises en blanket til specifikation af søgekriterier.



Om datakvalitet


Min database indeholder mange personer, som jeg har samlet oplysninger om gennem en lang årrække. Mange oplysninger har jeg selv hentet fra primærkilder, andre har jeg hentet fra sekundære kilder. De sekundære kilder omfatter  slægtssamlinger fra biblioteker, slægtsforskeres oplysninger på internettet, osv.

     

Det bedste er altid, at hente oplysninger direkte fra de primære kilder. Det er i mange tilfælde ikke muligt, og sekundære kilder kan endvidere indeholde oplysninger, hvor det kan være meget besværligt at få adgang til de primære kilder. Ved brugen af sekundære kilder bør man så vidt muligt konferere oplysningerne eller i det mindste centrale oplysninger i forhold til de primære kilder. Jeg har prøvet at efterleve dette princip, men tiden tillader det ikke altid i det ønskede omfang.

 

Min egen database er også en sekundær kilde, hvor jeg har registreret oplysninger fra andre kilder og i enkelte tilfælde registreret mine egne fortolkninger baseret på andre kilder. Jeg prøver at være omhyggelig, men jeg er ikke fejlfri. Der er derfor fejl og/eller fejltolkninger i min anedatabase. Jeg har selv begået nogle, andre kan være kopieret fra andre kilder.


Brug derfor mine oplysninger passende kritisk og husk, at det altid er en god ide et kontrollere oplysninger fra sekundære kilder. Sammenhold oplysningerne med andre sekundære kilder eller allerbedst i forhold til den primære kilde.

Skriv eventuelt til mig, hvis du bruger mine oplysninger. Så kan jeg fortælle om kvaliteten af den del af basen du benytter.


Kildehenvisninger


Jeg var fra begyndelsen ikke tilstrækkelig omhyggelig og systematisk ved registrering af kildehenvisninger i databasen. Der er derfor fortsat en del oplysninger, der er registreret uden angivelse af kilden. Jeg har nu lært, hvor vigtigt det er at kunne genfinde grundlaget for en registrering. Jeg angiver derfor i dag kildehenvisninger i alle registreringer.


Efter etableringen af online adgang til kilder via ArkivalierOnline (Statens Arkiver) forsøger jeg at registrere henvisninger til det konkrete opslag, hvor jeg har fundet oplysningen - f.eks. Kirkebog Hårlev (gråtoner) 1761-1810, AOL-17.

Statens Arkiver

Hvis du finder fejl


Du må meget gerne skrive til mig, hvis du finder fejl i mine registreringer eller du er uenig med mig om mine tolkninger af kilderne. Jeg er selvfølgelig også meget interesseret, hvis du kan bidrage med ny/forbedrede oplysninger. Hvis du skriver vil jeg være meget glad, hvis du kan henvise til den kilde du har anvendt, det gør det nemmere for mig at vurdere dine oplysninger.

Jeg vil så vidt muligt besvare alle henvendelser meget hurtigt.


Send en e-mail til mig